Tłuszcze i ich podział

TŁUSZCZE. Ze względu na stan skupienia tłuszcze dzielą się na: a) stałe i półstałe, b) płynne czyli oleje. Tak jedne jak i drugie mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. W grupie tłuszczów zwierzęcych stałych rozróżnia się łój (barani, koński i wołowy) oraz smalec (np. gęsi i wieprzowy) ; w grupie tłuszczów zwierzęcych płynnych — olej kostny i tran rybi. Do tłuszczów roślinnych płynnych (olejów) zalicza się olej rycynowy, rzepakowy, sojowy, lniany, konopny itd. Oleje dzielą się na: nieschnące (np. rzepakowy) i schnące (np. lniany). Tłuszcze są lżejsze od wody, w stanie zupełnie czystym są pozbawione zapachu i smaku, topią się w temperaturze poniżej 100°C. Rozpuszczalnikami dla tłuszczów są: benzol, terpentyna, eter, benzyna, dla niektórych — alkohol.